نظریه پردازان مدیریت آموزشی

 

1 - جس هومر نیولان (Jesse H. Newlon):نیولان در سال 1934 اولین مدل نظری مدیریت آموزشی را با نام "مدیریت آموزشی بعنوان خط مشی اجتماعی" ارائه نمود. او برای اولین بار مبانی علمی مدیریت آموزشی را تشریح نموده است.  

2 - دانیل ادوارد گریفیتث (Daniel Edward Griffith ):او با تالیف کتاب تئوری اداری ، پیشگام جنبش تئوری در مدیریت آموزشی است .گریفیتث معتقد بود تحقیق در مدیریت آموزشی باید مبتنی بر تئوری و در جهت ایجاد تئوری باشد  ، او تئوری تصمیم گیری در سازمانهای آموزشی را طرح نمود.

3 - کارل ویک (Karl E. Weick) : ویک تئوری پیوند سست در سازمانهای آموزشی را مطرح نمود. او در این تئوری ، رابطه ضعیف نظارت بورورکراتیک با فعالیت های آموزشی کارکنان آموزشی را مورد بررسی قرار داده است.

4 - جاکوب گتز :( Jaccob W. Getzels )گتز با همکاری گیوبا (Egon G. Guba ) ، مهمترین تئوری در زمینه تبیین رفتار در سازمانهای آموزشی را ارائه داد .او در این تئوری ، سازمانهای آموزشی را بعنوان سیستم اجتماعی در نظر گرفته است .  

5 - اندرو ویلیامز هالپین:(Andrew Williams Halpin)‌هالپین‌ در سال‌ 1963 با همکاری دونالد کرافت(Donald B. Craft) مفهوم جو سازمانی را مطرح نمودند و پرسشنامه توصیف جو سازمانی(OCDQ) را به‌منظور اندازه‌گیری جو سازمانی مراکز آموزشی طراحی کردند.

6 - ویلیام ردین (William J. Reddin) : ردین  ، نظریه پرداز تئوری مفهوم سه  بعدی  سبک مدیریت(The 3-D Management Style Theory) برای نخستین بار، بعد اثر بخشی را به ابعاد وظیفه مداری و رابطه مداری افزود. منظور او از بعد اثربخشی ، اشاره به عوامل موقعیتی در تعیین سبک مدیریت است .  ردین از پیشگامان نظریه اقتضای در مدیریت است .از دیدگاه او، در سازمانهای آموزشی، بسته به موقعیت، سبک های گوناگون مدیریت می توانند اثر بخش یا غیر اثربخش باشند اثربخشی سبک رهبر ی وابسته به تناسب آن  با عوامل موقعیتی است. او به منظور تشخیص سبک مدیریت ، ازمون تشخیص سبک مدیریت(MSDT) را طراحی نمود.

7 - ماتیو مای (Matthew B.  Miles) :مای نظریه‌پرداز سلامت سازمانی در سازمانهای آموزشی است. او در سال   1969ضمن تبیین مفهوم سلامت سازمانی، پرسشنامه توصیف سلامت سازمانی (OHDQ) را طراحی نمود. از دیدگاه مای ، سلامت سازمانی به دوام و بقای سازمان در محیط خود و سازگاری با آن و ارتقاء و گسترش توانایی خود برای سازش بیشتر، اشاره دارد.

8 - جان همفیل (John K. Hemphill) :همفیل ، مفهوم رهبری در سازمانهای آموزشی را تبیین کرد و با همکاری هالپین ، پرسشنامه توصیف رفتار رهبری (LBDQ) را طراحی نمود.

9 - توماس گرینفیلد (Thomas B. Greenfield ): گرینفیلد دیدگاه پدیدار شناسی و تفسیری را در مدیریت آموزشی مطرح نموده است.

10 - توماس سرجیوانی  (Thomas J. Sergiovanni):سرجیوانی مدیریت آموزشی را از منظر اخلاق و قدرت مورد تحلیل قرارداده است.

11 - وین هوی (Wayne K. Hoy): او از جمله دانشمندان معاصر مدیریت آموزشی است. هوی با همکاری سسیل میسکل (Cecil G. Miskel)  ضمن تلاش در جهت توسعه تئوری سیستم های اجتماعی در سازمانهای آموزشی ، مدیریت آموزشی را بعنوان یک علم تجربی (Science ) مورد توجه قرار داده است . 

12 - ژوزف مورفی (Joseph Murphy ): مورفی از دانشمندان معاصر مدیریت آموزشی است او ضمن بررسی مبانی علمی مدیریت آموزشی ، از دیدگاه پست مدرنیزم  ، مدیریت آموزشی را مورد بررسی قرارداده است 

13 - ریچارد بیتس (Richard J. Bates) :بیتس از نظریه پردازان تئوری انتقادی در مدیریت آموزشی است. او معتقد است مفهوم عدالت اجتماعی (Social justice) باید محور عمل مدیریت آموزشی قرار گیرد و بعنوان معیاری مهم در تگذاری آموزشی به آن توجه شود. او مدیریت آموزشی را بعنوان عمل فرهنگی درنظر گرفته است.

14 - بیلی بلر (Billie Goode Blair) :خانم بلر، در مورد نظریه آشوب (Chaos) در مدیریت آموزشی به تحقیق پرداخته است ، او معتقد است نظریه آشوب می تواند بسیاری از پدیده های مبهم و نامنظم در سازمانهای آموزشی را تبیین کند .

15 - دیوید منسفیلد (David Mansfield) :منسفیلد ، از نظریه پردازان تئوری پیچیدگی (Complexity Theory)در رهبری آموزشی است . از دیدگاه وی ، سازمانهای آموزشی سازمانهایی خودسازمان دهنده ، پیچیده و غیر خطی هستند بنابراین، سبک مدیریت و رهبری در این سازمانها نیز باید مبتنی بر این ویژگی ها باشد.

16 - کالین ویلیام ایورس (Colin William Evers) :ایورس از فلاسفه مشهور و معاصر مدیریت آموزشی است . او مدیریت آموزشی را از منظر فلسفی مورد بررسی قرار داده و مفاهیمی همچون ارزش ، اخلاق و ماهیت تئوری علمی در مدیریت آموزشی را تبیین نموده است .

17 - جو فریس (Joe Fris) :فریس، از دیدگاه پارادایم کوانتومی (Quantum Paradigm) ، مدیریت آموزشی را مورد تحلیل قرار داده ، او بر مبنای پارادایم کوانتومی ، استراتژی های رهبری اثربخش در سازمانهای آموزشی ، را  کشف نموده است. 

- پل هوستون (Paul D. Houston) :هوستون مفهوم رهبری معناگرا (Spiritual) در سازمانهای آموزشی را بیان کرده است . از دیدگاه او معنویت، تلاش برای یافتن معنا در زندگی است بطوریکه فرد در جستجوی آن، از تمایلات خودخواهانه و محصور شدن در سود و زیان شخصی فاصله می گیرد. هوستون ضمن توجه دادن رهبران آموزشی به قدرت و سرمایه معنوی ؛ هشت اصل رهبری معنوی –قصد ، توجه، تشخیص استعدادها ، قدردانی، نگریستن به تجربه به عنوان بخشی از بالندگی انسانی ، دیدگاه کل گرا ، باز و پذیرا بودن ، اعتماد  را مطرح می سازد.

19 - آر. ویلبورن کلاوس( R. Wilburn Clouse) :رابرت ویلبورن کلاوس ضمن تشریح ماهیت کارآفرینی در مدیریت آموزشی ، تئوری نقش (Role Theory) در سازمانهای آموزشی را تبیین نموده است. طبق این تئوری، هنجارهایی که توسط موقعیت اجتماعی تعیین می شود رفتار را تحت تاثیر قرار می دهند ، انتظارات درونی و بیرونی متاثر از نقش اجتماعی می باشند و پاداش و تنبیه اجتماعی برای نفوذ بر رفتار نقش، مورد استفاده قرار می گیرد. تئوری نقش به تبیبن کار تیمی و بررسی عملکرد یادگیری گروهی می پردازد.  از این تئوری در سه زمینه در مدیریت آموزشی یعنی برای حل تعارض نقش ،برای تحلیل رفتار در سیستم های اجتماعی و برای بررسی مبانی روابط بین فردی به کار گرفته شده است.

20 - اسپنسر مکسی (Spencer J. Maxcy) :مکسی از دیدگاه فلسفه زیبایی شناسی (Aesthetic) : به نقد زیبایی شناسانه رهبری آموزشی پرداخته است. زیبایی شناسی به احساس معنی ایجاد شده از ادراک حسی مرتبط است. در این دیدگاه، موضوعاتی از قبیل اینکه چگونه ایده ها و ایده آل ها ایجاد ، بیان و منتقل می گردند و بر روابط بین فردی اثرگذارده و محیط سازمانی، آنها را تقویت می کند و اینکه در سازمان چگونه مرزها و محدوده های اخلاقی ایجاد و گسترش می یابد تبیین می گردد. نظریات مکسی توسط یوجین سمیر و ریچارد بیتس ، توسعه و گسترش یافته است.

 

21 - ادوارد سالیس (Edward Sallis) :سالیس از دانشمندان معاصر مدیریت آموزشی است تحقیقات و نظریات او بر مدیریت کیفیت در سازمانهای آموزشی متمرکز است. سالیس تلاش نموده بر اساس ویژگی های محیط های آموزشی ، تفسیری نوین از TQM ارائه نماید.

22 - جس هومر نیولان (Jesse H. Newlon):نیولان در سال 1934 اولین مدل نظری مدیریت آموزشی را با نام "مدیریت آموزشی بعنوان خط مشی اجتماعی" ارائه نمود. او برای اولین بار مبانی علمی مدیریت آموزشی را تشریح نموده است.  

23 - دانیل ادوارد گریفیتث (Daniel Edward Griffith ):او با تالیف کتاب تئوری اداری ، پیشگام جنبش تئوری در مدیریت آموزشی است .گریفیتث معتقد بود تحقیق در مدیریت آموزشی باید مبتنی بر تئوری و در جهت ایجاد تئوری باشد  ، او تئوری تصمیم گیری در سازمانهای آموزشی را طرح نمود.

24 - کارل ویک (Karl E. Weick) : ویک تئوری پیوند سست در سازمانهای آموزشی را مطرح نمود. او در این تئوری ، رابطه ضعیف نظارت بورورکراتیک با فعالیت های آموزشی کارکنان آموزشی را مورد بررسی قرار داده است.

25 - جاکوب گتز :( Jaccob W. Getzels )گتز با همکاری گیوبا (Egon G. Guba ) ، مهمترین تئوری در زمینه تبیین رفتار در سازمانهای آموزشی را ارائه داد .او در این تئوری ، سازمانهای آموزشی را بعنوان سیستم اجتماعی در نظر گرفته است .  

26 - اندرو ویلیامز هالپین:(Andrew Williams Halpin)‌هالپین‌ در سال‌ 1963 با همکاری دونالد کرافت(Donald B. Craft) مفهوم جو سازمانی را مطرح نمودند و پرسشنامه توصیف جو سازمانی(OCDQ) را به‌منظور اندازه‌گیری جو سازمانی مراکز آموزشی طراحی کردند.

27 - ویلیام ردین (William J. Reddin) : ردین  ، نظریه پرداز تئوری مفهوم سه  بعدی  سبک مدیریت(The 3-D Management Style Theory) برای نخستین بار، بعد اثر بخشی را به ابعاد وظیفه مداری و رابطه مداری افزود. منظور او از بعد اثربخشی ، اشاره به عوامل موقعیتی در تعیین سبک مدیریت است .  ردین از پیشگامان نظریه اقتضای در مدیریت است .از دیدگاه او، در سازمانهای آموزشی، بسته به موقعیت، سبک های گوناگون مدیریت می توانند اثر بخش یا غیر اثربخش باشند اثربخشی سبک رهبر ی وابسته به تناسب آن  با عوامل موقعیتی است. او به منظور تشخیص سبک مدیریت ، ازمون تشخیص سبک مدیریت(MSDT) را طراحی نمود.

28 - ماتیو مای (Matthew B.  Miles) :مای نظریه‌پرداز سلامت سازمانی در سازمانهای آموزشی است. او در سال   1969ضمن تبیین مفهوم سلامت سازمانی، پرسشنامه توصیف سلامت سازمانی (OHDQ) را طراحی نمود. از دیدگاه مای ، سلامت سازمانی به دوام و بقای سازمان در محیط خود و سازگاری با آن و ارتقاء و گسترش توانایی خود برای سازش بیشتر، اشاره دارد.

29 - جان همفیل (John K. Hemphill) :همفیل ، مفهوم رهبری در سازمانهای آموزشی را تبیین کرد و با همکاری هالپین ، پرسشنامه توصیف رفتار رهبری (LBDQ) را طراحی نمود.

30 - توماس گرینفیلد (Thomas B. Greenfield ): گرینفیلد دیدگاه پدیدار شناسی و تفسیری را در مدیریت آموزشی مطرح نموده است.

31 - توماس سرجیوانی  (Thomas J. Sergiovanni):سرجیوانی مدیریت آموزشی را از منظر اخلاق و قدرت مورد تحلیل قرارداده است.

32 - وین هوی (Wayne K. Hoy): او از جمله دانشمندان معاصر مدیریت آموزشی است. هوی با همکاری سسیل میسکل (Cecil G. Miskel)  ضمن تلاش در جهت توسعه تئوری سیستم های اجتماعی در سازمانهای آموزشی ، مدیریت آموزشی را بعنوان یک علم تجربی (Science ) مورد توجه قرار داده است . 

33 - ژوزف مورفی (Joseph Murphy ): مورفی از دانشمندان معاصر مدیریت آموزشی است او ضمن بررسی مبانی علمی مدیریت آموزشی ، از دیدگاه پست مدرنیزم  ، مدیریت آموزشی را مورد بررسی قرارداده است 

34 - ریچارد بیتس (Richard J. Bates) :بیتس از نظریه پردازان تئوری انتقادی در مدیریت آموزشی است. او معتقد است مفهوم عدالت اجتماعی (Social justice) باید محور عمل مدیریت آموزشی قرار گیرد و بعنوان معیاری مهم در تگذاری آموزشی به آن توجه شود. او مدیریت آموزشی را بعنوان عمل فرهنگی درنظر گرفته است.

35 - بیلی بلر (Billie Goode Blair) :خانم بلر، در مورد نظریه آشوب (Chaos) در مدیریت آموزشی به تحقیق پرداخته است ، او معتقد است نظریه آشوب می تواند بسیاری از پدیده های مبهم و نامنظم در سازمانهای آموزشی را تبیین کند .

36 - دیوید منسفیلد (David Mansfield) :منسفیلد ، از نظریه پردازان تئوری پیچیدگی (Complexity Theory)در رهبری آموزشی است . از دیدگاه وی ، سازمانهای آموزشی سازمانهایی خودسازمان دهنده ، پیچیده و غیر خطی هستند بنابراین، سبک مدیریت و رهبری در این سازمانها نیز باید مبتنی بر این ویژگی ها باشد.

37 - کالین ویلیام ایورس (Colin William Evers) :ایورس از فلاسفه مشهور و معاصر مدیریت آموزشی است . او مدیریت آموزشی را از منظر فلسفی مورد بررسی قرار داده و مفاهیمی همچون ارزش ، اخلاق و ماهیت تئوری علمی در مدیریت آموزشی را تبیین نموده است .

38 - جو فریس (Joe Fris) :فریس، از دیدگاه پارادایم کوانتومی (Quantum Paradigm) ، مدیریت آموزشی را مورد تحلیل قرار داده ، او بر مبنای پارادایم کوانتومی ، استراتژی های رهبری اثربخش در سازمانهای آموزشی ، را  کشف نموده است. 

39 - پل هوستون (Paul D. Houston) :هوستون مفهوم رهبری معناگرا (Spiritual) در سازمانهای آموزشی را بیان کرده است . از دیدگاه او معنویت، تلاش برای یافتن معنا در زندگی است بطوریکه فرد در جستجوی آن، از تمایلات خودخواهانه و محصور شدن در سود و زیان شخصی فاصله می گیرد. هوستون ضمن توجه دادن رهبران آموزشی به قدرت و سرمایه معنوی ؛ هشت اصل رهبری معنوی –قصد ، توجه، تشخیص استعدادها ، قدردانی، نگریستن به تجربه به عنوان بخشی از بالندگی انسانی ، دیدگاه کل گرا ، باز و پذیرا بودن ، اعتماد  را مطرح می سازد.

40 - آر. ویلبورن کلاوس( R. Wilburn Clouse) :رابرت ویلبورن کلاوس ضمن تشریح ماهیت کارآفرینی در مدیریت آموزشی ، تئوری نقش (Role Theory) در سازمانهای آموزشی را تبیین نموده است. طبق این تئوری، هنجارهایی که توسط موقعیت اجتماعی تعیین می شود رفتار را تحت تاثیر قرار می دهند ، انتظارات درونی و بیرونی متاثر از نقش اجتماعی می باشند و پاداش و تنبیه اجتماعی برای نفوذ بر رفتار نقش، مورد استفاده قرار می گیرد. تئوری نقش به تبیبن کار تیمی و بررسی عملکرد یادگیری گروهی می پردازد.  از این تئوری در سه زمینه در مدیریت آموزشی یعنی برای حل تعارض نقش ،برای تحلیل رفتار در سیستم های اجتماعی و برای بررسی مبانی روابط بین فردی به کار گرفته شده است.

41 - اسپنسر مکسی (اولویت نگاه به ........ باشد تا به ........

چگونه در محل کار تبدیل به فردی مهم شویم؟

10 دلیل موفقیت مدارس فنلاند

آموزشی ,مدیریت ,، ,تئوری ,سازمانهای ,دیدگاه ,مدیریت آموزشی ,آموزشی را ,سازمانهای آموزشی ,در سازمانهای ,آموزشی است ,معاصر مدیریت آموزشی ,دانشمندان معاصر مدیریت ,نظریه پردازان تئوری ,علمی مدیریت آموزشی

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

تعمیر موتور آسانسور محل ثبت نام لاتاری 2021 گرین کارت آمریکا دوربین تحت شبکه اخبار دنیای فیلم و سریال هانی نقش نهاد بنیاد طلوع کوثر کویر میبد معرفی کسب و کارهای برتر مدرسه شاد شبیه‌سازی شبکه‌های بی سیم و کامپیوتری الی ژن (مراقبت از پوست و مو زیبایی )